Onderzoek : Thomas test
Titel : Extra-articulair
Prevalentie : 0 per 1000.

Beschrijving :

Beschrijving:

De patient ligt op zijn rug. Daarna trekt hij het knie aan de aangedane zijde met behulp van de handen naar zich toe. Het andere been blijft daarbij geextendeerd en been en rug blijven vlak op de bank.

Positive test:

De test is positief als er een uistralende pijn ontstaat of de beweging niet volledig uitvoerbaar is.

Sensitiviteit : 89 procent.
Specificiteit : 92 procent.
Opmerking :

{slider title="Sensitiviteit" open="false"}

De Thomas test wordt gebruikt om flexie contracturen van de heup te diagnosticeren.

Er is één studie van de laatste 20 jaar beschikbaar die de sensitiviteit en specificiteit van de Thomas test heeft onderzocht. Dit waarschijnlijk omdat de Thomas test in het verloop van het 19de-eeuw ontwikkeld werd en in het verleden al uitvoerig onderzocht is.

De gevonden waarde is echter goed met 89% sensitiviteit en de hoge kwaliteitsscore door de JADAD en QUADAS maakt het sensitiviteitsresultaat een sterk bewijs.Toch moet er,gezien de aantal gevonden artikelen,voorzichtig op de resultaten gekeken worden.

{slider Specificiteit}

De Thomas test wordt gebruikt om flexie contracturen van de heup te diagnosticeren.

Het specificiteitsscore van McCarthy laat zien dat de Thomas test een sterke specificiteit van 92% heeft. De kwaliteit van het gevonden artikel is ook goed wat het een sterke bewijs maakt.

{slider Validiteit}

Er zijn geen specifieke validiteitswaardes beschikbaar, maar bij nader inzien van de gevonden sensitiviteits- en specificiteitswaarden zijn de hoge resultaten in het algemeen als een goed validiteitresultaat te zien.

{/sliders}

Literatuur : The role of hip arthroscopy in the diagnosis and treatment of hip disease