Onderzoek : Trendelenburg test
Titel : Extra-articulair
Prevalentie : 0 per 1000.

Beschrijving :

Beschrijving:

Staan op aangedane been, bekkenstand van het goede (opgetilde been bekijken)

Normaal:

bekken omhoog aan de kant van het goede (opgetilde been) = goede werking van de gluteus medius aan het aangedane been

Positive test:

bekken omlaag aan de kant van het goede (opgetilde been) = zwakte/pijn van de gluteus medius werking aan het aangedane been

Herkenbare pijn of zwakte is een positief resultaat.

Sensitiviteit : 73 procent.
Specificiteit : 77 procent.
Opmerking :

{slider title="Sensitiviteit" open="false"}

De studie van Bird ea. (2001) onderzoekt de sensitiviteit en specificiteit van de Trendelenburg test als meetinstrument om gluteus medius instabiliteit te diagnosticeren. De studie van Youdas ea. (2010) onderzoekt of de Trendelenburg als specifieke diagnose zinvol kan zijn bij patiënten met heup artrose.

Bird ea. laten daarbij een hoge sensitiviteitsscore  van 70% zien terwijl Youdas ea. een matig uitslag leveren. Als conclusie is te zeggen dat de scores erop zinspelen dat de Trendelenburg test een hoge sensitiviteit bij het uitsluiten van gluteus medius instabiliteit heeft maar alleen matig is als je de test als diagnostisch middel voor het uitsluiten van heup artrose gebruikt.

{slider Specificiteit}

De studie van Bird ea. (2001) onderzoekt de sensitiviteit en specificiteit van de Trendelenburg test als meetinstrument om gluteus medius instabiliteit te diagnosticeren. De studie van Youdas ea. (2010) onderzoekt of the Trendenelburg specifieke diagnosen ook zinvol zijn bij patiënten met heup artrose.

Beide artikelen leveren goede uitslagen voor de Trendelenburg test als diagnostieke middel om zowel alleen gluteus medius instabiliteit als ook heup artrose aan te tonen.

{slider Validiteit}

Er zijn geen specifieke validiteitswaarden beschikbaar maar bij nader inzien van de gevonden sensitiviteits- en specificiteitswaarden zijn de hoge resultaten in het algemeen als een goed validiteitresultaat te zien.

Alleen bij het uitsluiten (sensitiviteit) van heup artrose heeft de trendelenburg test een matige score.

{/sliders}

Literatuur : Prospective evaluation of magnetic resonance imaging and physical examination findings in patients with greater trochanteric pain syndrome